Sa radionice o vršnjačkom nasilju

Da je vršnjačko nasilje moguće zaustaviti, a nastalu traumu prevazići, saznali smo prošle nedelje na predavanju o vršnjačkom nasilju u Zlatnom Maslačku.

Školski pedagog je u saradnji sa školskim psihologom održala odlično predavanje o ovoj temi, dodatno je obogativši primerima iz ličnog dugogodišnjeg radnog iskustva.

Kao glavno pravilo – za sprečavanje i suzbijanje nasilja je navedeno – IGNORISANJE.

Deca se od strane roditelja i stručnih kadrova savetuju da ignorišu, odnosno, ne obraćaju pažnju na provokacije i dobacivanja. To je najlakši i način koji najčešće dobro deluje kod provokatora.

Važno je samo da to ignorisanje ne bude protkano strahom, već jednostavnom, nemom porukom da vas ništa ne dotiče i da vas dobacivanja ne vređaju, kao i to da imate stav da se ne plašite nasilnika. Da biste u tome uspeli, važna je druga stvar: SAMOPOUZDANJE.

Samopouzdanje je od ključne važnosti kod vršnjačkog nasilja. I nasilnik i žrtva su osobe slabog samopouzdanja. Neophodno je raditi na sticanju i razvoju samopouzdanja.

Koordinatori Zlatnog Maslačka i stručni tim su u projekat o Vršnjačkom nasilju dodali još dve važne karike: samoodbranu i psihološko predavanje o samopouzdanju, tako da uz priču pedagoga o Vršnjačkom nasilju, dolazimo do praktičnih učenja: kako da dete spremnije pošaljemo u školu i kako da ih naučimo da zaustave maloletnu delikvenciju.

Važno je ne okretati leđa i naučiti decu da reaguju ukoliko se nasilje vrši na nekome drugom.

Ovo je jedan od projekata na kojem radi naše udruženje sa sjajnim stručnim timom.

Svakog meseca biramo novi projekat i drugu temu na osnovu koje pravimo radionice, ali naša vrata ostaju širom otvorena za sve vas i svaki vaš problem. Takođe, projekti će se i ponavljati periodično.

Vršnjačko nasilje, nasilje u porodici, nasilje nad ženama, pomoć i podrška osobama sa posebnim potrebama, invalidima, LGBT osobama. Bolesti zavisnosti, psihološka pomoć i potreba… Sve je to deo programa kojim se naše udruženje bavi.

Sa željom da ovaj svet postane bolje mesto za život, sa idejom da širimo ljubav i pozitivnu energiju, Zlatni Maslačak je udruženje posebnih ljudi koji se na svoj način bore da svet učine lepšim. Svi težimo istom, svako na svoj način.

Ukoliko ste i vi pozitivni i želite da činite dobro, dođite kod nas. Postanite naš član.
Dobrodošli.

Published by

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s